June 02, 2010

Saya dan Teknologi

"Reen... Reen... bangun Reen... cepat bangun Reen... !!!" tedengar suara cemas seorang Ibu mengejut anaknya yg sedang lena dibuai mimpi basah indah.


"Eh.. eh.. nape lak ni mak... Kalut semacam je nape.. why.. why.. tell me quickly !!" si anak terkinja-kinja bangun dgn mata masih tertutup lagi...


"Takde.. gini, mak nak masak for our lunch nanti.. tapi kita don't have any lauk la my dear... So, i think we should go to Pasar so that we can buy some lauk for our lunch... " speaking Puan Emak dalam dialek British.


Si anak terpinga-pinga !! Mak guwa speaking dengan guwa ?? Memang tak la... Maybe Amoi-amoi dalam mimpi guwa tadi punye penangan sampai terbawak-bawak ke dunia realiti... Cilaka !!


"Ok.. ok.. Reen paham..." kata si anak sambil melambung sebijik bantal lalu membuat satu tendangan bicycle kick terhadap bantal tersebut sebagai tanda protes.


Kurasa bangang menulis semua diatas... Guwa tak reti tulis intro.. Haha.




********************

Entry kali ni aku sekali lagi guwa nak flashback pasal hidop guwa yang kian mengenali erti teknologi...

Kisahnya bermula pada Gong Xi Fat Choi tahun 2000... Dulu guwa ade naik Van ulang alik g sekolah... Seorang Aunty yg agak katik memandu Van tersebut... Dia menjemput semua setan budak-budak yg naik Van die datang ke rumah beliau bagi meriahkan sambutan Gong Xi Fat Choi... Sungguh baik Aunty tersebut dgn kami walaupon sering kali gak la kami menyetan dengan Aunty tersebut...Sorry Aunty, kami terpaksa.. Celaka !

Dipendekkan cerita, kami semua dapatlah Ang-Pow sebarang dua sorang satu... Semua pulang kerumah dengan muka yg sengih memanjang cam celaka... Biasalah, dapat duit kot.. Haha..



sekadar hiasan



"Woi geng...Aunty pendek tu kasi kita RM 2 dow... Pehhh mewah aku arini... Boleh la aku ek skit dgn adik aku nanti..." kata si Setan A kpd yg lain dalam nada bongkak.

"Ala... ko nak watpe je pon dgn RM 2 tu.. bukan ko menabong pon... Jom ikut aku... Aku ade satu tempat yg boleh kite berjoli dgn berbekalkan RM 2 tu.. " hasut si Setan B kpd ahli-ahlinya yg lain...

Guwa dan rakan-rakan hanya mengangguk tanda paham je... Guwa yg innocent di kala itu hanya menurut perintah tuanku.. Wadafak !!

Maka berjalan la kami (dalam 4-5 orang gak la) menuju ke Pekan Koboi Rawang... Sambil berjalan kami bergurau antara satu sama lain, rembat gula-gula di kedai mamak sebarang dua, mengalih kedudukan buku-buku di Kedai Buku R.Apparao, mengejek pakcik tukang kasut depan Maybank. Sungguh indah ketika itu... (-_-")

Maka sampailah kami di sebuah rumah kedai tingkat atas yg sekali-sekala terdengar riuh rendah, gelak mengilai setan-setan yang seangkatan dgn kami di dalam firma tersebut.

"Haa !! Ade mesyuarat Ahli Setan Daerah Kecil Pekan Rawang ke dalam tu ??" berkata guwa dalam nada ketakutan dan kekeliruan.

"Jangan risau la.. takde pape punya.. kita masuk dulu ok.." bidas Setan B tadi sambil melemparkan sekuntum senyuman yg guwa cukup kenal senyuman itu yang merupakan senyuman Puaka Gunung Raya.






Si Setan B membuka pintu firma tersebut lalu ter-reveal la rupa-rupanya firma itu merupakan sebuah Cyber Cafe atau bahasa kota nya CC. Cilaka !! Buat guwa nebes je... Ingatkan jalan singkat ke Pintu Neraka tadi... takut gak guwa time tu... yela, tak sempat bertaubat lagi kot.. dah la time kecik-kecik aku innocent... Haha.


sekadar hiasan. wakakaka !!


Seorang Jejaka India linkungan 20-an bingkas datang ke arah kami dengan muka yang agak bengis. Kami semua menikus menyorok di belakang Setan B tadi...

"Dey Praba... Apecer, tak ramai orang kat CC kau ni... Kau tak pakai pelaris ke ape... warghkakaka " tegur Setan B kpd lelaki India tersebut sambil gelak celaka.

"Geng.. Ni Praba.. Die la owner CC ni..." kata Setan B kpd kami.

"Hait...Silla beri tunjuk ajar..." kata Praba sambil tunduk hormat ala-ala Jepon kpd kami. Erk !! Bangang !!

"Korang pilih la nak pakai PC mana-mana... Satu jam RM 2 saja.. Tapi korang punya pasal.. saya bagi free satu jam lagi. ok?" kata Praba menggunakan taktik keji dan kotor kepada kami.

"Baeeekkk !! " kata guwa dan rakan-rakan. Cilakak.

Maka bersepah-sepah la kami memilih PC, guwa dgn tenang dan beretika teros memilih PC paling hujung dgn pintu keluar. Senang sikit guwa nak cabot kalau-kalau guwa terasa mcm tak nak bayar. Wadafak !


Praba teros mepromosikan kepada kami untuk bermain game Half Life pada ketika itu... Dengan baik hatinya die membuka game Half Life tersebut di PC setiap sorang daripada kami...


Keletang... Keletung... Keletang.. Keletung... Taraaa ~~ !


Siap sudah keje Praba, kami pula hanya teros bermain game tersebut... Game tersebut lebih kpd aksi-aksi menembak-nembak musuh menggunakan senjata yg merepek ganasnya.. Guwa time tu dah la tak taw main.. Asal nampak malaun je lintas depan guwa, maka bersepah-sepah la guwa menembak beliau dan akhirnya guwa mati ditembak. 


google.com

Ceh. Pastu guwa terkejut, Aik !! Aku hidup balik ?? sah game ni celaka.. dah mati idop balik lak... Wadafak !! Takpe, guwa teroskan permainan... Kami pon bermain la dengan khusyuk seperti khusyuknya kami bersembahyang dirumah masing-masing. Ok. Itu tipu.




Sejam berlalu..........




Dua jam berlalu..........




"Ok guys.... (sambil tepok-tepok tangan) masa dah tamat... Off sume game pelissss..." kata si Praba ala-ala seorang lelaki yg telah bertukar nama kepada Praba Lechemi. Celaka.

"Alaaaaaaaaa.....sekejap je main..shit la.." sentak kami semua sambil menghulurkan note RM 2 (dulu note RM 2 baru je dikeluarkan) kpd Praba.

So, kami semua pulang la kerumah sambil bersembang dan bermegah-megah dgn skil-skil mereka semasa bermain Half Life tadi padahal sume main cam setan pakai tembak je taw.. Shit.



"Aku tadi tembak telor si Jimi (bukan nama sebenar) pakai mesingan... terlompat-lompat die...wakakakak"

"Aku tadi lagi la... Aku nak panah kepala si Baem tadi, boleh lak baem mengelak, kene pala si Reen tadi...wakakakakak"

"Aku tadi ter-bazooka Bob dalam jarak 30 cm je...mau tak terburai dua-dua ekor...wahahahahaha"

Dialog-dialog diatas kadang kala membuatkan aku tersenyum sinis sendirian tatkala memikirkannya kembali... Macam babun main game dah aku tengok.. hahaha.



Dan sejak dari hari tu la guwa dan rakan-rakan guwa yg lain dh mula ketagih dengan teknologi yg berupa Game Half Life tersebut. Biasala, anak polis, darah polis yg mengalir dalam diri setiap daripada kami membuatkan kami berminat kearah untuk menembak-nembak orang walaupon hanya dalam game semata-mata. Wadafak !!

Dan sejak itulah kehidupan remaja guwa sedikit hancur oleh sebab teknologi tersebut.   (-_-")




12 comments:

shah said...

menarik2...mnyalahkn teknologi ats kebangangan sndri...kekekekeke...
wadafak...hahaha

Mohd Jumali Zairin said...

wakakakakak~~fak u~~
hahaha

shah said...

hahaha...ap daa teknology d slhkn....
wadafak!!!kekekekeke

Anonymous said...

pompuan: cam harem... x suem ank polis cam ko ngengs~~~
demn

wanawiniwunu said...

weh bai teknologi tu spell leklok ek..bukan tenologi tp teknologi wakakaka

Anonymous said...

hahahahaha....
lawak gile reenn.
pling uat aku xtahan nk gelak bila ang letak gambaq praba bkn nama sbenaq.
hahahaha.
cam shit.. (tgh ketawa tburai2 lalu sgala lmak2 diperot bergoncang keriangan bsama2)

zul a.k.a bkn nama sbenar

Mohd Jumali Zairin said...

Pompuan: yela2 ko je yg anak polis berdedikasi...
wakakka

Wana: heheh typo disitu..bese la..menaip tanpa speed limit..hahhaa

izzatt said...

SOALAN BOCOR MATEMATIK UPSR,PMR,SPM 2010 KLIK SOALAN BOCOR MATEMATIK

mashitoh said...

reen..lwk2,,,,xtahan tgk pic yg mcm aku knali tu..Mr praba..

AMAD7 said...

wkakakaka....cita ni aku da pnah dgr la ren...baem cite...wkakakka

The Game said...

hahahahahahahahaha.... WTF!!

Sir Marcello said...

oi ko mengeksplotasi mr praba...hahaha

Related Posts with Thumbnails