June 08, 2010

Sukan Di Kala Kecil (Part 2)

Hari ni pagi-pagi lagi kaki guwa digegar-gegar oleh suatu lembaga yang guwa kurang jelas bentuk dan rupa parasnya sebab guwa tengah tutup mata (tido). Sah !! ni mesti Puan Emak nak ajak guwa pegi pasar takpun dia nak suruh guwa tolong capai periuk belangga atas almari tu.




'Aduhhh mak...Reen rase cam nak demam je la mak.. uhuk.. uhuk..!! ' kata guwa sambil wat gaya orang tengah nazak.


'Woi bangun..bangun..jom pegi pasar..kang tutup lak pasar tu kang..' suara pekat garau yang menusuk telinga guwa.


'Aik ?? Asal garau semacam je sore Puan Emak kali ni ?? Pelik benar bunyiknye..huduh pon ade..' kata guwa dalam hati.




Guwa bukak-bukak je mata tengok ade seorang lelaki gagah, rambut beruban, misai tebal, baju kemeja kotak-kotak dan berseluar slack. Alamak !! Encik Malek (bapak guwa dow)... Dengan pantas guwa berdiri tegak dan memberi hormat kepada beliau.





'Pagi Tuan..Berita faham Tuan...' tabik hormat guwa kepada Encik Malek.




Takde der nak pisat-pisat mata dan jenguk-jenguk mentari.. Guwa capai towel kat pintu, masuk bilik air.. Kecebur-kecebur la guwa kesejukan.




********************

Ok. Enough with all the nonsense. Semalam aku dah story pasal Sukan Badminton time aku kecik-kecik. La ni lak aku nak gebang pasai arena sukan bola sepak kat hampa suma. Entry kali ni aku nak guna loghat utara baq ang lak.. Lama dah aku tak merepek dalam bahasa utara. Orang utara jangan dok marah-marah aku lak ye..

'Ang jaga Reen, ang mai Aloq Staq, kapala ang aku putaq...' kata Zul Husni (bukan nama sebenar)


La ni baq ang aku cita sal bola.



Gambarajah 1.1

Tu dia aku penat dok lukis lanskap padang yang aku dan geng-geng slalu dok men sepak-sepak bola. Dak la besaq mana pon, besaq padang futsal je walaupon cacat skit kat tepi tu.. Boleh la muat 6-7 orang saiz sederhana dewasa.

Kat area umah aku dulu tu ada sorang pak cik ni memang dok minat sal bola ni.. Nama dia Encik Sani... Dia siap sponsor bola lagi bagi kat kami sebagai tanda minat dia terhadap bola.. Bola bukan bola cikai-cikai bola plastik belang-belang kaler kuning merah, bola Adidas ala-ala World Cup baq ang... Maw tak bersemangat waja kami suma main bola... 

Time tu masing-masing heboh la nak jadi Erik Cantona, Ronaldo, Batistuta, Zidane, David Beckam dan macam besa, ada la sekoq dua malaun yg membangangkan diri menjadi David Aramugam. Pelaq.. 


David Arumugam ketika mendendangkan lagu Fifa World Cup 1998


Tu aku baru sebut idola barisan-barisan utama dalam sukan bola sepak, had sapa yang jadi keeper tu masing-masing berebut jadi Peter Schmeichel. Bersarungkan selipar jepun di tangan, boleh terbang, diving, tangkapan kemaih dan sliding yang kasaq maka dia la yang layak dinobatkan sebagai Peter Schmeichel. Had sapa yang dok tangkap bola manjang muntah, sliding skit lutut kluaq darah, bola kena muka teros teriaq memang tok sah dok bayang la nak jadi legend tu. Dajey~ Pi balik la.. Haha.



' Isnin sonok skali, Tualaku sungguh wangi, Selasaku tak lalu, Tualaku dah berbau, Rabu semakin terok, Tualaku sunggo busoook ' Peter menyanyi lagu Iklan Pewangi Baju.


Seperti biasa, petang-petang area kol 4 lebey padang tu dah penuh la dengan aksi-aksi menimbang bola, testing-testing freekick, had jadi keeper tu tok sah dok habaq dia punya terbang and diving tu. Seboleh-boleh nak pi tangkap awan-awan di langit buat cenderahati baq ang.. Had bola kasi leret pon dia dok kalut diving-diving gak.. Pelaq sunggoh.. 

Dalam pukol 5-6 petang tu game selalunya dah start la.. Setan-setan yang bajet star macam besela, dapat bola je tros dia nganjeng, wat olley (bola terlepas celah kangkang) skil-skil cam haram dan sebagainya. Had yang skil pertarungan tak hebat mana tu pon bodo-bodo la gi ligan bola tu.. Hahaha.

Tapi nak habaq skit, dalam setiap game bola kami ni dalam salah satu team tu mesti ade malaun yang berakal panjang mulalah dengan idea setan dia tu.. Nampak ja setan dok gentel-gentel bola tu, dari jauh dah malaun tu datang membuat sliding tackle sebagai tanda protes kat setan tu.. Bedebuk !! Jatuh la setan tu, suasana sunyi skejap...tiada tiupan refferee..game diteruskan... Nohorom.. Bola kampung manada refferee ceq oi.. Biaq pi la nak men kasaq ke apa..hahaha.


Paling aku tak leh lupa bila kami dok rembat-rembat, salah rembat je bola menuju ke tingkap office tu... Prannnkkkk !! Pecahla tingkap tersebut.. Maka dalam masa 5 saat je, sunyi la padang tersebut seperti tiada sekor malaun pon main bola disitu.. Sume dah cabot awal-awal dah.. Dajey~


FYI, merujuk kepada Gambarajah 1.1, padang kami sebenaqnya bukan padang bola, tapi halaman office tersebut.. Hahaha upacara memecahkan tingkap opis tu sudah menjadi lumrah dalam bola sepak disitu.. Kalau satu hari tu kami main bola tapi takde sebarang tingkap opis yang pecah, something wrong la with us that day.. Nohorom.. Aku rasa la, balance sheet opis tu mesti tak seimbang sebab expenses membeli cermin tingkap melebihi bajet tahunan depa.. Hahaha. Abaikan.


Satu lagi aku nak habaq kat ampa, kami main bola bukan setakat main saja-saja je.. Kalah menang suma ada ganjaran.. Hidup kami suma time kecik-kecik penuh dengan pertaruhan (bukan perjudian).. Sama macam hidup angpa kat alam fana' ni jugak la.. Penuh dengan pertaruhan.. Haha..


Had mana yang kalah tu, semua pi beratoq ngadap dinding pastu tonggek skit.. Standby untuk di rembat pungkoq-pungkoq ampa suma.. Team yang menang tu pa lagi, asah-asah kaki la nak rembat pungkoq-pungkoq depa... Hahaha sapa-sapa yang memang dilahirkan sebagai player bola tu, sah-sah la dapat elak bola yg dirembat tu semudah ABC... yang bodo-bodo alang tu memang balik umah tengok TV berdiri baq ang.. Pungkoq dah terkehel skit.. Pelaq..wakakak


Dok pikiaq-pikiaq balik time kecik-kecik dulu memang cam gampang dan leh wat aku tersenyum sendiri je... Sebenaqnya panjang lagi cite dia ni... Tapi aku terpaksa potong skit bagi menjaga hati sesetegah pihak.. Dajey~ hahahah nanti nak wat flashback lagi la untuk entry-entry lain. Cambest je.


Majulah Sukan Untuk Negara.



9 comments:

Anonymous said...

patot la aku tgk pungkoq hg ada senget sket..whahahah

Em Jay Reen said...

biasala...wakakakkak rembatan aku power gak taw..nk try??
wakaka

ezam said...

cam ampehhhh..hahahahha

Em Jay Reen said...

wakakakakakak~~~
ROFL~

Anonymous said...

haha..ang punya loghat kedah mmg style ryan.. style baq ang.. ptt r punkoq ryan jatuh. dok kena rembat r tue.. wakakka..

zulhusnie bkn nama sbenar

Em Jay Reen said...

ahahaha ang jugak yg dok ajaq aku loghat kokdiang, kedoh.. wakakakaka
pungkoq ang dan pungkoq aku adalah pepungkoq~~wakaka

Sir Marcello said...

aku lepas kepala luka masa jadi keeper...trus trauma...sampai la nie..jadi keeper jer..aku sesak nafas...miyahaha...

Em Jay Reen said...

wakakak alasan yg cukup bagus utk mengelak jadi keeper time main futsal..
wakakakak nice bro~~aku pon..
trauma dgn tiang gol~~haha

Sir Marcello said...

giler ko...kalo suma dok buat macam aku merembat tak hengat...mampoi...

Related Posts with Thumbnails