May 25, 2010

Samar-Samarinda Episod 1

Lokasi: Kedai Mapley Bersebelahan Menara EON Bank Jalan Raja Laut
Waktu Kejadian: Sekitar 1.00pm hingga 2.00pm (lunch time)
Situasi: Amran Hakimi atau Am, seorang eksekutif kewangan yang bajet tampan dan bergaya melilau-lilau mencari tempat duduk kosong di Kedai mamak untuk makan tengah hari. Nak dijadikan cerita, Am ternampak seorang gadis metropolitan, Ziana, linkungan usia 20-an keseorangan menghirup air limau aisnya sambil membelek-belek i-phone beliau. Target Locked!!




sekadar hiasan




(Am berjalan segak ke arah Ziana)


Am: Eh..!! U ni keje kat EON Bank kan..? (ayat pancing selepas Am ternampak ID Card EON Bank tergantung di leher minah tu)
Ziana: Sorry..??
Am: Oh..! Maaf..maaf..I macam pernah nampak U la kat EON Bank...U staff situ kan?? (Am..tak cukup power lagi ayat ko tu Am)
Ziana: (senyum)
Am: Takdela..I sebenarnya Eksekutif Kewangan kat EON Bank...selalu gak ternampak U kat Groundfloor tu.. (umpan kini dalam proses pemasangan)
Ziana: Financial Exec. kat EON Bank?? Ooo...So, kita sebumbung la ni kan.. (senyum) *materialistic tol minah ni*
Am: (membalas senyuman) Hmmm...boleh I duduk.?? (tak malu kau)
Ziana: Eh..silalah..(tersipu-sipu malu)
Am: Errr...waiter..order..!! (Am bersuara ala-ala Fahrin Ahmad memanggil pelayan seperti berada di Hotel 5 Bintang, padahal kat mampley je dow. Cilaka!!)


Mamak yang sedang mengelap-ngelap meja sebaris dgn meja mereka datang dengan sekeping kertas dan pen.




Abdul Raju (bukan nama sebenar)




Mamak: Order incik..? Apa minum..? (senyum kambing)
Am: Wait ha..!! Err...aisey lupa lak nak tanya nama U tadi...I Amran Hakimi, panggil I Am je..U..? (sekali lagi menggunakan nada suara Fahrin Ahmad sambil memberi isyarat tangan kpd mamak supaya tunggu kejap)
Ziana: Hehe..A'ah lupe nak kenalkan diri..nama I Ziana, panggil Ziana je la..hehe (bersuara manja sambil senyum kerang)
Am: Wow..indah nama U, macam tuannya jugak.. (umpan dipasang kemas
Ziana: Isk...U ni kelakar lah..(gelak manja. Gatal)
Am: (senyum macho) Ok. Ziana, U dah order makan?? takpe I belanja.. (umpan kedua dipasang rapi)
Ziana: Ermm...(membelek-belek menu yg tersedia diatas meja) Oklah..bagi I Mee Goreng Basah la mamak...(sambil mendongak melihat mamak yg kian berpeluh sebab cuaca kian terik)
Mamak: Wokeh..(catit) Minum miss?
Ziana: I dh order..ni.!! (sambil menuding jari ke arah limau ais yg sudah 3/4 kandungan airnya)
Mamak: Oh..sorry..!! (takkan tak nampak. Bangang)


Pandangan mamak tersebut beralih kepada Am Si Kacak.


Mamak: Drink Sir...? (mamak tersenyum sinis kpd Am ibarat hendak menganjing beliau)
Am: Hmmmmm....(sambil memandang mamak dengan niat yang jahat) Kasi saye Ai..Ai..Air Wudhuk Ais satu...hahaha (gelak-gelak macho sambil memandang Ziana)
Ziana: Isk..U ni..hehehe (tergelak skali gaya Maya dalam serita Adamaya)


"Yes..ada can..minah ni boleh di bawak berlawak" Am bermonolog dalaman.


Mamak: Tarak incik..sudah abis incik..(jawap mamak dengan tenang)
Am: Hmmm Ok..bagi saye ai...ai...ai love you satu...(gelak-gelak sinis)
Mamak: Itu lagi tarak la incik..tapi saya ada satu air juga kalo incik maw..
(penggunaan intonasi yg agak tinggi sedikit daripada tadi)
Am: Aik...?? Haa air ape ney?? (musykil)
Mamak: Ai Hate U..maw ka incik..?? (muka ketat)
Am: Kasi Milo 'O' ais satu...Maggi Goreng satu..(sepantas kilat order


"Cilaka mamak ni nganjing aku balik" kata Am dalam hati yg kian mendidih.


Mamak tersebut berlalu pergi setelah beranggapan yang kerjanya untuk mengambil order dari Am Si Tampan sudah selesai.


Ziana: Hehehehehe..(tersengih-sengih menahan ketawa yg hampir-hampir terbarai) Tu la..kan dah kene balik..hehe (sindir Ziana Kepada Am)
Am: Hahahaha..I dengan mamak tu selalu bergurau..(padahal dalam hati nak je kaki mamak tadi tu) U ni cantik la bila ketawa...(proses memasang umpan kembali beroperasi)
Ziana: Alaa ada-ada je U ni...(tergedik-gedik. Wadafak!!)
Am: Betol..I tak tipu...hehehe (senyum macho) Eh..U keje kat floor mana ek??
Ziana: I teller je kat groundfloor...bese-bese je..(sambil melontarkan pandangan ke arah air limau ais beliau dan lantas menghirupnya)
Am: Alah U ni...Kite lebih kurang je..keje under EON Bank gak..xde bezanya lah..(pujuk Am tampan bergaya)




*2 minit kemudian*




Tiba-tiba datang mamak tadi membawa segelas Milo 'O' ais yang diorder Am.


Mamak: (menjeling tepat ke mata Am ibarat seekor harimau laparkan daging rusa)
Am: (membalas jelingan mamak tersebut seperti jelingan seorang ibu kepada anaknya yg merengek-rengek nak kereta kontrol di sebuah pasaraya yg terkenal di ibukota)




sekadar hiasan




Kedua-dua mereka bertentang mata selama beberapa saat ibarat sedang berpedang secara batin antara satu sama lain di dalam Kejohanan Wushu Peringkat Sekolah peringkat kalah mati. Mamak tu teros berlalu pergi. Am kembali fokus kepada Ziana.


Am: U ni mesti baru-baru lagi kan kat EON Bank kan? Sebab I macam baru-baru ni je nampak U kat situ. (menongkatkan dagu sambil melurut-lurut janggut 'cari makan' nya itu)
Ziana: A'ah..betol la tu...I baru je 2 hari kat situ...tu yang takde teman nak kuar makan..segan lak nak join kakak-kakak kat ofis..malu..(senyum kambing)
Am: Alaaa U ni..staf-staf kat EON Bank sumenye ramah-tamah taw..macam I..(Cilakak!!)
Ziana: (senyum)
Am: I tak kesah pon kalau U nak ajak I temankan U lunch hari-hari kat ini...tapi kalau U nak, I leh bawak U tempat makan paling sedap kat KL ni taw...dekat-dekat sini jugak. (kemas btol ikatan umpan kau ni Am. Shit)
Ziana: Oh..yeke..boleh jugak tu...ade jugak la I teman bila nak gi lunch nanti kan..(tergedik-gedik)
Am: Hehe...Boleh je U...(cantek..mangsa dah makan umpan)


Sejurus kemudian, datang la mamak yang lain menghantar makanan mereka berdua. Mata Am berkeliaran mencari kelibat mamak tadi. Dendamnya masih ade serpihan-serpihannya.


"Ahh!! Persetankan mamak tu Am..Ni 'rezeki' depan mata ni Am" hasut setan kepada Am.


Tidak semena-mena Am mengangkat tangan seraya teros membaca doa makan dengan penggunaan tajwid tah kemana tetapi penuh keyakinan (pancing Am..pancing). Ziana turut mengangkat tangan berdoa sekali.Maka, makanlah mereka berdua dengan sopan dan tertib.




*Beberapa minit kemudian*




Am: Alhamdulillah..syukur nikmat Allah S.W.T diberikan kite segala nikmat rezeki ini..(sambil berlagak seperti imam muda yang baru balik dari Umrah)
Ziana: (senyum tanda setuju)
Am: Err..ziana..I sebenarnya nak cepat ni takot-takot tak sempat solat Zohor lak nanti (sambil melihat jam tangan yang baru di beli di Petaling Street minggu lepas)


"Hahah..mesti die ingat aku orang yg tak tinggal semayang punye..hahah kau kacak Am..kau kacak.." kata sanubari Am yg bergelora.


Ziana: Err..Ok..(sambil mengangkat tangan memanggil mamak)
Am: Takpe..takpe..tadikan I dah janji nak belanja U lunch.. So, biar I yang bayar.. Err..Waiter..(sekali lagi Am membangangkan diri sendiri. Ini mapley dow)


Mamak yang langsi tadi muncul kembali sambil berjalan ke arah mereka ala-ala Rajanikan @ Padayappa (btol ke aku spell ni?Abaikan).


"Adoiii...sah mamak ni nk menyetankan aku ni..mampos..." rungut Am seraya nampak mamak tersebut yg datang ke arah mereka.


Mamak: Ya bos...!! tambah order..? (senyum langsi)
Am: Kire..kire..(sambil mengambil wallet di kocek ponggong)
Mamak: ^%*%@()@@! Suma Rm15.80 bos (senyum langsi lagi)


"Gampang..sah aku kene main ni..ape pulak makan 2 orang sampai Rm15.80..Jaga kau nanti mamak..." kata Am sambil menanam dendam berahinya terhadap mamak tersebut.


Am: Nah RM16.. keep da change yaw...!! (Am melawak)
Ziana: (tergelak nipis)
Am: Okla...I pergi dulu ye...Assalaamm...(ayat Am dipotong Ziana)
Ziana: Eh kejap U...Kata nak temankan lunch lagi nanti..(tunduk-tunduk malu)
Am: Oh..lupa lak I..Ok ok..amik nombor fon I ni.. 012-907 bla..bla..bla.. (sambil memandang tepat Ziana)
Ziana: Ok..got it..I miskol U now..(tekan butang 'Call')


"Ang..ang..ang..totte mudai suki..dora ee monnn...Ang..ang..ang..." bunyik ringtone lagu tema Doraemon yang agak memalukan keluar dari henset Am.


"Aduhh..cilakak lupa nak silent" sentap Am sambil wat muka comel.


Ziana: Alaaa comelnyeeee ringtone U..So sweet...(wat gaya comel gak)
Am: (blushing) Ok..papahal text or call I taw..nice to meet U..tata (berlalu pergi meninggalkan Ziana)






*Apakah yang akan terjadi selepas pengenalan yang singkat ini?? Adakah Am akan menghubungi Ziana atau Ziana yang menggatal akan menghubungi Am?? Di manakah tempat yang anda ingin mereka bercengkerama atau bercinta lagi? Aku pun tak taw...kite tengok jela nanti...


bersambung......

13 comments:

Abdul Wafiy said...

dey tambi..cpt la smbung. tarak saba ni.. haha

Anonymous said...

haha..
kuaq ayaq mata aku baca ne dowh.
best..
jalan crita ada.
ayat mcm gampanq lawak..
2 3 episod pown leh pegi neyh.
kasi 2 thumb up kt ang ryan..

Mohd Jumali Zairin said...

warf: sabaq lu...nnti adela sambungan nya~~

zul: i know its u..tq dude BFF forever..
wakakakka

mashitoh said...

sambung la...xsabar ni ....jgn lupa jdikan kisah aku sbgai hg nye story mory nnt hahaha...(mashi)

mrheihei said...

hahaha..cam haram..

Mohd Jumali Zairin said...

wakakakakak.....
tq kerana sudi membaca~~

miss hav0c said...

hahahahaha semangat aku baca..apela budak ni nak gebang kat aku.

Mohd Jumali Zairin said...

wakakakak~~sah pasni mesti kena game...
wakaka~~

Aus MeLankoLik said...

hahahak , sah2 mamak tu cekik kau , makan smpi 15 ringgir , hahahak . ni kes batul ke ni ?? hahaha .

The Game said...

hahahahahaah... sempoi2....

The Game said...

012-907......???? cm kenal ja... ni cita pasal reen ni!!! aram tol! hhahahahahaha

Mohd Jumali Zairin said...

wakakakakak~~contoh ja tu...
wakakak~~

sudutpandanganku said...

bila smbungan nih????

Related Posts with Thumbnails