August 29, 2010

Kasih Seorang Suami

'Abang! Abang memang dah tak sayang kat Leha lagi kan?' 

Sergah Siti Zaleha Binti Mohamad Jiman, isteri kepada Marzuki Jikan dengan penuh emosi. Marzuki yang dari tadi khusyuk melayan drama Janji Kekasih terus melenting.


Slot Zehra: Janji Kekasih hanya di TV3. Ketenangan dalam alunan Keikhlasan. Cewah!

'Awak ni kenapa Leha? Buang tebiat nak mampos? Pantang nenek moyang saye bila saye diganggu ketika sedang asyik melayan drama sebegini rupa. Saye tahu yang sume ni bida'ah, tapi tolonglah hormati keputusan saye. Tunggu iklan jap, nanti kite sambung.'

Bedebuk !!!

Leha yang tak dapat menahan gelak emosi selepas mendengar kata-kata sampah yang dikeluarkan dari mulut Marzuki terus mencampakkan remote-control Astro tepat ke atas telinga belah kiri Marzuki.

Marzuki hanya menggaru betis kanannya yang baru digigit nyamuk sebentar tadi. Kesan gigitan nyamuk jelas kelihatan. Marzuki tetap tidak mengalih pandangan matanya kearah televisyen.

'Mencikk!!' sentak Leha lalu berlari kearah dapur sambil menangis teresak-esak.

********************

Selang beberapa minit, Marzuki pergi ke dapur dengan niat ingin memujuk kembali si Leha yang sedang merajuk.

'Kenapa ni baby? Abang wat salah ape?'

'Ape baby-baby? Sob..sob..sob..'

'Abis kalau bukan baby, takkan nak panggil daddy lak. Ahaks.' Marzuki berlawak bangsat seketika.

'Abang selalu wat Leha gini. Selalu sakitkan hati Leha. Selalu berkasar kat Leha dengan lawak-lawak bangang abang tu. Tapi kali ni, abang betol-betol dah hancurkan hati Leha abang taw tak.'

'Kenapa Leha? Abang wat ape kat Leha sampai Leha jadi gini? Cube cerita kat abang for a moment.'

'Tak yah la abang nak bersandiwara dengan Leha. Abang ngaku je la.'

'Nak ngaku apenye? Abang kekurangan kefahaman disini ni. Please straight to the point please.'

'Baik. Saye nak tanya abang dan saye nak jawapan samada iya atau tidak je. Faham?' Leha meninggikan suara kepada 'E minor' sambil menyuakan jari telunjuk kearah muka Marzuki.

'Baik !! Eh silap, Ya !!'

'Abang dah kawen lagi satu bukan?'

Marzuki terkejut mendengar soalan Leha. Muka kian berkerut. Peluh jantan berpusu-pusu keluar dari dahi Marzuki. Terpancar kegelisahan dari raut wajah Marzuki yang dari tadi berlagak cool dengan lawak-lawak bangsatnya itu.


'Mana Leha dengar kabar angin ni?' Marzuki bertanya.


'Ah! Sudah la abang, tak yah nak wat-wat muka suwit pastu nak tanya-tanya lak kat Leha.'


'Abang tak paham.' Marzuki kekeliruan.


'Kat wall fesbuk abang dah penuh orang dok wish-wish tahniah abang dah berjaya kawen lagi satu. Ha! Ape alasan abang nak menipu Leha kali ni? Cakap la.'


'..........Ya. Ya Leha, abang dah berkawen lagi satu. Abang dah kawen tanpa persetujuan Leha. Maafkan abang.'

Airmata seorang wanita dengan tak semena-mena berjurai-jurai berguguran di lantai jubin biru. Tahap kesedihan melampaui batas norma-norma kehidupan seorang isteri mithali sudah tidak dapat ditanggung lagi oleh Leha.


Jelas kelihatan raut Marzuki yang penuh kekesalan yang tidak terhingga selepas melihat keadaan isterinya yang betul-betul didalam kesedihan.


'Maafkan abang Leha. Abang.......'


'Sudahlah abang. Ape dosa Leha sampai abang sanggup buat Leha sebegini rupe. Abang kejam, kejam. Mencikkk.' jerit Leha penuh perasaan sedih dan terkilan.


Marzuki terus mendakap erat isterinya. Leha menangis didakapan Marzuki. Terserlah kasih sayang si suami kepada si isteri walaupon baru sahaja berkawen lagi satu. Sungguh biadap sandiwara tersebut.


********************

'Kenapa abang buat Leha gini?' Leha bersuara tatkala beliau dapat mengawal perasaannya.

'Sebab abang sayangkan kat Leha.' Marzuki menjawap.

'Abang, jawapan abang ni merupakan jawapan yang paling bangang Leha pernah dengar.' 

'Betul Leha, abang tak sanggup tengok Leha bersusah-payah menjaga abang, melayan karenah bangsat abang dan bermacam-macam lagi. Cukup la segala seksa yang abang buat kat Leha.'

'..........' Leha terkedu sambil mengesat air mata.

'Leha janganlah risau, abang tetap sayang banget sama kamo. Dan abang rase abang boleh dan mampu untuk membahagikan kasih sayang abang seadil-adilnya kat isteri-isteri abang.'

'.........' Leha hanya diam membisu mendengar kata-kata Marzuki.

'Abang juge berjanji kepada Leha yang abang akan menjaga Leha sebaik yang mungkin. Tiada erti berat sebelah dalam kamus hidup abang mulai dari sekarang. Abang berjanji.'

'Boleh Leha taw sape madu Leha tu?' tanya Leha seolah-olah sudah redha dengan kenyataan sebenar.

'Leha tak kenal dia. Jap abang tunjukkan gambar die kat Leha.' jawap Marzuki sambil mencapai hanset Sony Ericsson K800.

Mata Marzuki fokes tepat mencari gambar isteri keduanya tu didalam hanset beliau.

'Nah. Ni la gamba madu awak Leha.'

'Mana? Tengok.'

'Ni la Leha madu awak. Nama dia Sofea Baharum.'

********************

'Leha bencik abang.' kata Leha lalu berlalu pergi.


p/s: Cerita ini adalah metafora kepada kisah sebenar si penulis. Harap pembaca paham akan kisah sebenarnye. Jika anda terasa menyesal selepas membacenye. Sila taip ON SANGAP dan hantar ke 32999. Maseh.


5 comments:

Sir Marcello said...

giler ding dong!! rempit di ibu kota!
pakai duit gaji yer~

p/s: leha banyak berjasa kepada jiran tentangga....tanpa leha..tak dapat jiran2 marzuki nak pi makan kat wangsa maju

En. Reen said...

Sir Marcello: merempit kembali siot..hahaha

p/s: byk btol jasa bakti leha kat marzuki...bkn setakat mkn, berkaraoke, menyetan dan segala mcm mak nenek aktiviti yg leha korban demi marzuki..haha

~^CoKLaTsToBeRi^~ said...

ON sangap. haha

En. Reen said...

~^CoKLaTsToBeRi^~: wakakakkaa~

Fina Fento said...

sib baik baca time tengah bersila kat atas lantai. kalau atas kerusi mau jatuh berguling2 nih..haih

Related Posts with Thumbnails